Wędliny tradycyjne często trafiają na przyrządzane przez nas kanapki – jemy je zarówno na śniadanie, II śniadanie, jak i kolację. Jaka wędlina na kanapki sprawdzi się najlepiej? Co warto dodać do pieczywa poza serem, pomidorem i sałatą? Sprawdźmy.
Kanapki z szynką i nie tylko – polędwiczka, kiełbasa
Wiele osób urozmaica swoje kanapki szynką swojską – aromatyczne, pyszne plasterki idealnie komponują się z warzywami i nabiałem, są pożywne i zapewniają uczucie sytości na długi czas. Jednak szynka na kanapki to nie jedyne rozwiązanie. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby posilić się inną, dobrą wędliną bez konserwantów! Świetnie w tej roli sprawdzi się np. kiełbasa tradycyjna, która szybko zaspokaja głód i pięknie pachnie. Kolejna propozycja to soczysta wieprzowa polędwiczka – to wyjątkowo smaczna wędlina na kanapki, z którą miło rozpocząć nowy dzień.
Jaka wędlina jest najlepsza do kanapek?
Na co zwrócić uwagę przy zakupie wędliny na kanapki? Ważne, aby nie miała w swoim składzie szkodliwej chemii – jak wiadomo liczne konserwanty nie są dla nas zdrowe. Kupujmy wędliny o jak najprostszym i naturalnym składzie (bez sztucznych aromatów i barwników, azotanów czy glutaminianu sodu). Niestety zdarza się, że niektórzy producenci wędlin potrafią wytworzyć 80 kg szynki z 50 kg mięsa. Jak to możliwe? Dodają oni szkodliwe substancje i odpady, które zwiększają masę końcową produktu. Dlatego kupujmy wędliny na kanapki tylko ze sprawdzonych źródeł. Unikajmy tych z supermarketów, produkowanych jak najtaniej i na masową skalę.
Na szczęście na rynku wciąż są małe, rodzinne firmy z tradycjami, które produkują pyszną wędlinę pełną smaków i aromatów, opierając się na sprawdzonych, starych recepturach i naturalnych składnikach. Jedną z nich jest Martika – produkujemy tylko wędliny tradycyjne, które tylko mają wyborny smak, zapach i aromat, ale także świetny skład – z 135 g mięsa powstaje 100 g wędliny!
Zapraszamy serdecznie do spróbowania naszych swojskich, podkarpackich wędlin!
Zostaw komentarz