Wędliny bez chemii wyróżniają się głębokim aromatem i wyjątkowym smakiem – przypominając nam piękne czasy, gdy nikt nie myślał nawet o faszerowaniu kiełbas i szynek środkami chemicznymi oraz wędzeniem barwnikami chemicznymi. Dzisiaj na rynku mamy szeroki wybór wędlin różniących się od siebie nie tylko ceną, ale i jakością. Bardzo często zastanawiamy się, jak rozpoznać wędlinę dobrej jakości? Czy powinniśmy się kierować ceną? Odpowiedź brzmi: nie tylko ceną. W tym artykule postaramy się odpowiedzieć na nurtujące wiele osób pytanie, które nie wiedzą czym charakteryzuje się dobra wędlina?
Co możemy znaleźć w wędlinach?
Technologia produkcji mięsa poszła tak daleko w stronę wydajności, że producenci robią wszystko, aby z kilograma mięsa zrobić dwa. Pewnie teraz myślisz, cudowna ta technologia, ale nic bardziej mylnego. Jest to możliwe tylko dzięki dodatkom, które producenci dodają do mięsa, dbając nie tylko o wydajność, ale także o nasze doznania smakowe. Dbają też o nasze wrażenia wizualne i estetyczne. Brązowo ciemna skórka wędliny, wcale nie świadczy o tym, że jest to naprawdę zdrowa i dobra wędlina, która została poddana procesowi wędzenia. Bardzo często maluje się wędliny preparatami dymu wędzarniczego, dodaje odpowiednie substancje i tak powstaje kusząca swoim apetycznym wyglądem wędlina „niby wędzona”. Oprócz tego w wędlinach można znaleźć wiele substancji, które niestety nie mają nic wspólnego z mięsem. Dzięki wielu dodatkom chemicznym, mamy pysznie wyglądającą wędlinę – podkreślamy, tylko pysznie wyglądającą, której daleko do prawdziwej wędliny bez dodatków chemicznych.
Wędliny bez chemii. Jak rozpoznać prawdziwą szynkę?
Szynka prawdziwa po przekrojeniu powinna być wilgotna, ale nie błyszcząca, nie powinna też ociekać wodą. Dobra szynka przede wszystkim jest osmalona dymem, brudzi palce, nie ma chemiczno-słonego zapachu. Na przekroju możemy dostrzec włókna mięśniowe, które są zbite, a także żyłki tłuszczy, które dowodzą, że zachowała naturalną strukturę. Poza tym jej kolor jest różowo-szary. Nienaturalny jest natomiast intensywny różowy kolor, który powinien być dla nas sygnałem alarmowym. Dobra szynka to taka, w której struktura tkanki mięsa została zachowana. Szynka jest produktem mięsnym o jego największej zawartości, szczególnie wtedy, gdy produkuje się ją z jednego kawałka mięsa.
Na co jeszcze zwrócić szczególną uwagę, aby nie żałować mięsnych zakupów? Dobra wędlina powinna być matowa. Nie powinno być dziurek po jej przekrojeniu, które świadczą o tym, że produkt jest przetworzony, pompowany ulepszaczami i produkowany masowo, a więc jego konsumpcja nie jest ani korzystna z punktu widzenia zdrowia ani podniebienia.
Jeśli cenią Państwo dobre wędliny bez konserwantów i szukają zaufanego producenta, który stawia na jakość, a nie masową produkcję – zapraszamy serdecznie do zakupów w naszym internetowym sklepie Martika. Oferujemy wyłącznie tradycyjne, polskie wędliny o wybornym smaku i niepowtarzalnym aromacie, a grono naszych stałych, zadowolonych Klientów rośnie od lat!
Zostaw komentarz