Podkarpacie to region szczególny – urokliwy i niepowtarzalny ze względu na piękno natury, bogactwo kultury oraz warunki środowiskowe stwarzające możliwość produkcji organicznej żywności. Wędliny z Podkarpacia zachwycają wybornym smakiem, są przygotowywane według starych receptur regionu, dzięki czemu doceniają je miłośnicy dobrych wędlin z całej Polski.
Wędliny z Podkarpacia – tylko tradycyjne receptury
Region podkarpacki od wielu lat w położonym na malowniczym Płaskowyżu Tarnowskim – w Radomyślu Wielkim powstają wyśmienite, tradycyjne wędliny firmy Martika. To tutaj, w otoczeniu lasów będących częścią Puszczy Sandomierskiej, u źródeł Upustu, Dęby, Potoku Górskiego i Jamnicy kultywujemy rodzinną tradycję wytwarzania prawdziwych, tradycyjnych wędlin o niepowtarzalnym smaku, wędzonych w gorącym dymie bukowego drzewa.
Jesteśmy rodzinną firmą, zajmującą się wyrobem najwyższej jakości tradycyjnych wędlin. Niezmienna od lat, przekazywana z pokolenia na pokolenie receptura wytwarzania wędlin pozwala na uzyskanie wyjątkowych w smaku specjałów, którymi dzielimy się z Państwem od 1998 roku.
100-letnia receptura spisana w zeszycie przez naszą ciocię Jadzię została w pełni wykorzystana przez nas do produkcji dobrych, swojskich wędlin. Głównym celem było uzyskanie smaków oraz jakości wędlin z dawnych lat. Nasze starania zostały docenione przez Ministerstwo rolnictwa i rozwoju wsi wpisując nasze wędliny na listę produktów tradycyjnych. Swój niepowtarzalny smak i doskonały aromat wyroby z Martiki zawdzięczają wyselekcjonowanemu ze szczególną uwagą mięsu oraz specjalnej kompozycji ziół i odpowiednich przypraw, których proporcje stanowią ściśle strzeżoną tajemnicę rodziny.
Nasze wędliny tradycyjne słyną ze staranności procesu wyrobu, którego każdy etap jest osobiście nadzorowany przez właścicieli firmy. Szczególnie dużo uwagi poświęcamy procesowi wędzenia – właściciel firmy, pan Feliks Jaje osobiście dba o to, aby w procesie wędzenia gorącym dymem buku i olchy nasze wędliny zyskiwały niepowtarzalny smak, subtelny aromat i piękną, złoto-brązową barwę.
Nasze kruche, jędrne, soczyste wędliny bez chemii zadowalają gusta najbardziej wymagających smakoszy, przywołując wspomnienia niezapomnianych smaków z dzieciństwa. Wytwarzamy żywność zdrową, smaczną, tradycyjną, zgodnie z najlepszymi tradycjami polskiej sztuki kulinarnej.
Firma Martika jest członkiem Polskiego Stowarzyszenia Producentów Wyrobów Wędzonych Tradycyjnie. Od 2020 roku rozpoczęliśmy działalność w ramach sklepu internetowego, aby nasze wspaniałe, aromatyczne i zdrowe wędliny z dostawą do domu, przypominające smaki z dzieciństwa mogły dotrzeć do każdego, komu leży na sercu jakość oraz smak wędlin.
Funkcjonowanie naszej firmy opiera się na prawdzie i rzetelności – wartościach ponadczasowych, które sprawiają, że zdecydowanie większe znaczenie ma dla nas jakość, a nie ilość wyprodukowanych wyrobów. Możemy to robić, bo w naszej rodzinie przetrwała tradycja, ciągłość zawodu i dawna receptura tradycyjnego wyrobu wędlin. Nasze wędliny wytwarzamy codziennie, a ich ilość, z uwagi na najważniejszą dla nas jakość, jest limitowana.
Zapraszamy serdecznie do spróbowania naszych wędlin!
Zostaw komentarz