
BIGOS MARTIKI
Składniki
- 1,5 kg kiszonej kapusty
- 0,5 kg karkówki z Martiki
- 0,5 kg wołowiny
- 0,5 kg szynki z Martiki
- 30 d kg kiełbasy wiejskiej z Martiki
- 30 dkg wędzonych żeberek z Martiki
- 12 suszonych prawdziwków
- 10 suszonych śliwek
- 5 ziaren pieprzu i 5 ziaren ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 5 rozgniecionych owoców jałowca
- 2 cebule
- łyżka miodu ( lub cukru)
- kieliszek czerwonego wytrawnego wina
- sól , pieprz
- smalec
Sposób wykonania
Kiszoną kapustę posiekać niezbyt drobno, zalać niewielką ilością wody, dodać ziele angielskie., liść laurowy, pieprz i owoce jałowca. Gotować na małym ogniu ok 1,5 godziny .
Grzyby gotować w małej ilości wody ok 20 minut. Pokroić w paski, wywar wlać do kapusty.
Karkówkę pokroić w kawałki i podsmażyć na smalcu na złoty kolor. Cebulę drobno posiekać , przysmażyć na smalcu. Kiełbasę pokrojoną w talarki i pokrojoną szynkę podsmażyć delikatnie na patelni. Wrzucić podsmażone mięso, kiełbasę z szynką , grzyby i cebulę do garnka z kapustą i dalej gotować na małym ogniu ok godziny (mięso powinno być miękkie)
Pod koniec gotowania dodać do bigosu pokrojone suszone śliwki, miód i wino. Doprawić solą i pieprzem.
Bigos ma już taki urok, że tym smaczniejszy , im więcej razy podgrzewany.