Delikatna polędwiczka w sosie musztardowym z pieczarkami
Unoszący się w całym domu aromat grzybów, mięsa i przypraw. Brzmi pysznie, zgadzacie się?
Oto składniki:
- 1 polędwiczka wieprzowa Martika,
- grubo zmielony pieprz,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- 2 łyżki oliwy,
- 1/2 łyżki masła,
- 300 g pieczarek,
- 2 łyżki brandy lub whisky,
- 3 łyżki musztardy francuskiej (ziarnistej),
- 1 łyżeczka musztardy miodowej,
- 125 ml śmietanki kremówki 30%,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki.
Polędwiczkę pokroić na 1,5 cm plasterki, posypać świeżo zmielonym pieprzem i oregano, odłożyć. Pieczarki pokroić na ćwiartki i podsmażyć na dużej patelni na łyżce oliwy przez ok. 8 minut co chwilę mieszając. Gdy będą już zrumienione i odparowane dodać masło i obsmażać jeszcze przez ok. 2 minuty na złoty kolor. Zdjąć z patelni i odłożyć na talerz. Na tę samą patelnię wlać dodatkową łyżkę oliwy i rozprowadzić ją po całej powierzchni. Włożyć mięso i smażyć po około 2 minuty z każdej strony, w międzyczasie doprawiając solą. Wlać brandy i odparować. Dodać obydwie musztardy, natkę pietruszki i wymieszać. Włożyć pieczarki oraz śmietankę kremówkę wymieszaną z sosem sojowym i gotować, aż sos zgęstnieje.
Podano do stołu!
I to wszystko! Można jeść! Życzymy smacznego!