![Żeberka – przepis Żeberka - przepis](https://martika.pl/wp-content/uploads/2020/03/żeberka-zdj-188x120-1.jpg)
ŻEBERKA W MIODZIE
Składniki
- kilogram żeberek wieprzowych z Martiki
- 6 łyżek miodu
- bulion warzywny lub mięsny około 1,5 filiżanki
- 1 łyżeczka suszonej chilli
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka soli
- pieprzu do smaku
Sposób wykonania
Bulion wymieszać z imbirem, chilli, solą i miodem – smakujcie czy wszystkie smaki się dobrze komponują i pamiętajcie, że ten sos ma być bardzo aromatyczny, ponieważ przejdą nim nasze żeberka i nie będzie już tak intensywnie.
Wymieszać dokładnie żeberka z sosem i włożyć do naczynia żaroodpornego i piec w 180 stopniach około godziny i 15 minut – należy kontrolować żeberka, żeby ich nie przypalić i podlewać sosem od czasu do czasu – będą dzięki temu soczyste i przepięknie błyszczące od miodu.