Żeberka - przepis

ŻEBERKA W MIODZIE

Żeberka w miodzie czyli sposób na wspaniałe, soczyste i delikatne żeberka. Żeberka w miodzie to świetne danie na obiad, ale też jako przekąska na spotkanie rodzinne.

Składniki

  • kilogram żeberek wieprzowych z Martiki
  • 6 łyżek miodu
  • bulion warzywny lub mięsny około 1,5 filiżanki
  • 1 łyżeczka suszonej chilli
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprzu do smaku

Sposób wykonania

Żeberka umyć i pokroić na porcje – około 2 kości na kawałek.

Bulion wymieszać z imbirem, chilli, solą i miodem – smakujcie czy wszystkie smaki się dobrze komponują i pamiętajcie, że ten sos ma być bardzo aromatyczny, ponieważ przejdą nim nasze żeberka i nie będzie już tak intensywnie.

Wymieszać dokładnie żeberka z sosem i włożyć do naczynia żaroodpornego i piec w 180 stopniach około godziny i 15 minut – należy kontrolować żeberka, żeby ich nie przypalić i podlewać sosem od czasu do czasu – będą dzięki temu soczyste i przepięknie błyszczące od miodu.