Zapiekanka chłopska - przepis

ZAPIEKANKA CHŁOPSKA

Kiedy jesteśmy zabiegani i zapracowani jest to szybki i prosty sposób na pyszny obiad.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 40 dag kiełbasy swojskiej z Martiki
  • ok 125 g sera żółtego
  • 2 cebule
  • pęczek szczypiorku
  • ok 300 ml śmietany 18%
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • szczypta suszonego majeranku
  • szczypta gałki muszkatołowej mielonej
  • świeża zielenina do posypania (nać pietruszki, koperek, tymianek)
  • olej do smażenia

Sposób wykonania

Ziemniaki, obrać, pokroić w dość grube plastry i ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i wystudzić. Cebulę pokroić w kostkę, kiełbasę w półplasterki, podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Doprawić, solą pieprzem i majerankiem.

Naczynie do zapiekania nasmarować masłem ułożyć ugotowane ziemniaki i posypać siekanym szczypiorkiem.
Na warstwę ziemniaczaną, wyłożyć podsmażoną cebulę z kiełbasą. A następnie przyrządzić sos śmietanowy: jajko wymieszać ze śmietaną, dodać gałkę muszkatołową, sól, pieprz i starty ser. Dobrze wymieszać i polać po wierzchu zapiekankę. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i zapiekać ok 30 min. Przed podaniem posypać zieleniną.