ZAPIEKANKA CHŁOPSKA
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 40 dag kiełbasy swojskiej z Martiki
- ok 125 g sera żółtego
- 2 cebule
- pęczek szczypiorku
- ok 300 ml śmietany 18%
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- szczypta suszonego majeranku
- szczypta gałki muszkatołowej mielonej
- świeża zielenina do posypania (nać pietruszki, koperek, tymianek)
- olej do smażenia
Sposób wykonania
Ziemniaki, obrać, pokroić w dość grube plastry i ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i wystudzić. Cebulę pokroić w kostkę, kiełbasę w półplasterki, podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Doprawić, solą pieprzem i majerankiem.
Naczynie do zapiekania nasmarować masłem ułożyć ugotowane ziemniaki i posypać siekanym szczypiorkiem.
Na warstwę ziemniaczaną, wyłożyć podsmażoną cebulę z kiełbasą. A następnie przyrządzić sos śmietanowy: jajko wymieszać ze śmietaną, dodać gałkę muszkatołową, sól, pieprz i starty ser. Dobrze wymieszać i polać po wierzchu zapiekankę. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i zapiekać ok 30 min. Przed podaniem posypać zieleniną.