Makaron z boczkiem i dynią

Które warzywo kojarzy Wam się najbardziej z jesienią?
Nam zdecydowanie dynia, którą najczęściej wykorzystuje się do przygotowywania kremowych zup.
Dzisiaj jednak mamy dla Was inną propozycję. Co powiecie na makaron z boczkiem i dynią w sosie śmietanowym?

Do przygotowania potrzebujemy:

  • 125 g makaronu np. farfalle,
  • 1 szklankę dyni pokrojonej w kostkę,
  • 1/3 cebuli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 125 g boczku wędzonego Martika,
  • 1 łyżkę posiekanej natki pietruszki,
  • 150 ml śmietanki 30%,
  • oliwę.

Należy zacząć od ugotowania makaronu w posolonej wodzie. Na 5 minut przed końcem gotowania dodać dynię. Całość odcedzić na sitku. W międzyczasie na dużej patelni na łyżce oliwy poddusić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać starty czosnek i chwilę razem podsmażyć. Dodać pokrojony w kosteczkę boczek Martika i mieszając co chwilę smażyć na umiarkowanym ogniu przez ok. 5 minut, aż się wytopi i zacznie rumienić. Dodać natkę pietruszki oraz wlać śmietankę. Gotować przez ok. 2 minuty, doprawić solą i pieprzem. Dodać odcedzony makaron z dynią i wymieszać. Wszystko razem podgrzać… i gotowe!

I to wszystko! Można jeść! Życzymy smacznego!