ŻEBERKA ZAPIEKANE Z BATATAMI!

Czy są tu fani batatów?
Dzisiaj przygotowaliśmy dla Was przepis na żeberka zapiekane z batatami! Na ich przygotowanie potrzebujecie nieco więcej czasu, jednak gwarantujemy, że efekt końcowy jest warty zachodu!

Składniki

  • 1,5 kg żeberek Martika,
  • 1,5 kg batatów,
  • 6 łyżek oliwy,
  • 150 ml czerwonego wytrawnego wina,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 małe czarnego pieprzu,
  • 2 małe kminku,
  • 2 łyżeczki suszonych ziół
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób wykonania

Mając wypieczone żeberka Martika jedyne co musicie zrobić to przygotować bataty! Należy je umyć bez wcześniejszego obierania, pociąć w grube paski i natrzeć oliwą. Potem razem z żeberkami przełożyć do brytfanki, zalać winem i piec przez około 20 minut. Pamiętajcie, by unikać termo obiegu, tak by mięso nie zrobiło się zbyt suche.
Gotowe!