PIZA Z OLIWKAMI I BALERONEM!
Okazało się, że smakuje wyśmienicie!
Oto przepis na smaczną pizzę z oliwkami, która może być idealnym rozpoczęciem weekendu!
Do ciasta będziemy potrzebować:
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- 3 dag drożdży,
- 2 łyżki oliwy,
- 1 łyżeczkę cukru,
- 1 żółtko jajka,
- pół łyżeczki soli,
- pół szklanki letniej wody.
Pozostałe składniki:
- 3 łyżki łagodnego ketchupu,
- 1 łyżka oregano,
- 10 sztuk czarnych lub zielonych oliwek,
- 5 dag baleronu Martika,
- ok. 15 sztuk pieczarek,
- cebula,
- 10 dag sera żółtego,
- mielona papryka (do smaku).
Sposób wykonania
Zaczynamy od przygotowania spodu pizzy.
Mąkę należy przesiać, dodać pokruszone drożdże, oliwę, sól, cukier, żółtko i ciepłą wodę. Następnie porządnie zagnieść gładkie ciasto, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na 15 minut.
W międzyczasie można przygotować sos, którym wyłożymy ciasto. W tym celu ketchup trzeba wymieszać z oregano. Prócz tego oliwki pokroić w krążki, pieczarki na plasterki, a cebulę posiekać. Ser zetrzeć na tarce (najlepiej na dużych oczkach), a baleron Martika pokroić w plasterki.
Po 15 minutach ciasto rozwałkować, wyłożyć na blaszce do pieczenia i posmarować przygotowanym sosem. Ułożyć pokrojony baleron, pieczarki, oliwki i cebulę. Całość posypać startym serem i papryką.
Następnie włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około 15-18 minut.
To wszystko! Smacznego!