PIZA Z OLIWKAMI I BALERONEM!

W ostatnim czasie sprawdzaliśmy, czy baleron nadaje się jako dodatek do pizzy.
Okazało się, że smakuje wyśmienicie!
Oto przepis na smaczną pizzę z oliwkami, która może być idealnym rozpoczęciem weekendu!

Do ciasta będziemy potrzebować:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 3 dag drożdży,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 łyżeczkę cukru,
  • 1 żółtko jajka,
  • pół łyżeczki soli,
  • pół szklanki letniej wody.

Pozostałe składniki:

  • 3 łyżki łagodnego ketchupu,
  • 1 łyżka oregano,
  • 10 sztuk czarnych lub zielonych oliwek,
  • 5 dag baleronu Martika,
  • ok. 15 sztuk pieczarek,
  • cebula,
  • 10 dag sera żółtego,
  • mielona papryka (do smaku).

Sposób wykonania

Zaczynamy od przygotowania spodu pizzy.
Mąkę należy przesiać, dodać pokruszone drożdże, oliwę, sól, cukier, żółtko i ciepłą wodę. Następnie porządnie zagnieść gładkie ciasto, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na 15 minut.
W międzyczasie można przygotować sos, którym wyłożymy ciasto. W tym celu ketchup trzeba wymieszać z oregano. Prócz tego oliwki pokroić w krążki, pieczarki na plasterki, a cebulę posiekać. Ser zetrzeć na tarce (najlepiej na dużych oczkach), a baleron Martika pokroić w plasterki.
Po 15 minutach ciasto rozwałkować, wyłożyć na blaszce do pieczenia i posmarować przygotowanym sosem. Ułożyć pokrojony baleron, pieczarki, oliwki i cebulę. Całość posypać startym serem i papryką.
Następnie włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około 15-18 minut.

To wszystko! Smacznego!