Niesamowita zapiekanka ziemniaczana.

Dzisiaj zdradzimy Wam przepis na najlepszą zapiekankę ziemniaczaną jaką mieliśmy okazję zjeść. Będzie niebanalnie, bo zamiast kiełbasy, czy boczku dodamy do niej swojską kaszankę. Jesteście ciekawi?

Oto składniki:

  • 0,5 kg kaszanki swojskiej, tradycyjnej Martika,
  • 0,5 kg ziemniaków,
  • 20 dag świeżych pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 1 szklanka rosołu drobiowego,
  • 2 łyżki mąki,
  • 1 łyżka masła,
  • sól i pieprz,
  • tłuszcz do formy.

Cebulę należy obrać, posiekać i przysmażyć na maśle. Dodać pokrojone pieczarki, przyprawić do smaku i smażyć do miękkości pieczarek. Potem obrać ziemniaki, pokroić w plasterki, obgotować przez 5 minut i odcedzić. W między czasie z mąki i tłuszczu należy przygotować zasmażkę, rozprowadzić rosołem i zagotować. Żaroodporne naczynie posmarować tłuszczem, ułożyć warstwę ziemniaków, a na nich kaszankę, następnie pieczarki i znowu ziemniaki. Zapiekankę zalać wcześniej przygotowaną zasmażką. Całość piec w piekarniku pod przykryciem przez pół godziny w temperaturze 170-180 stopni.

I to wszystko! Można jeść! Życzymy smacznego!