Niesamowita zapiekanka ziemniaczana.
Oto składniki:
- 0,5 kg kaszanki swojskiej, tradycyjnej Martika,
- 0,5 kg ziemniaków,
- 20 dag świeżych pieczarek,
- 1 cebula,
- 1 szklanka rosołu drobiowego,
- 2 łyżki mąki,
- 1 łyżka masła,
- sól i pieprz,
- tłuszcz do formy.
Cebulę należy obrać, posiekać i przysmażyć na maśle. Dodać pokrojone pieczarki, przyprawić do smaku i smażyć do miękkości pieczarek. Potem obrać ziemniaki, pokroić w plasterki, obgotować przez 5 minut i odcedzić. W między czasie z mąki i tłuszczu należy przygotować zasmażkę, rozprowadzić rosołem i zagotować. Żaroodporne naczynie posmarować tłuszczem, ułożyć warstwę ziemniaków, a na nich kaszankę, następnie pieczarki i znowu ziemniaki. Zapiekankę zalać wcześniej przygotowaną zasmażką. Całość piec w piekarniku pod przykryciem przez pół godziny w temperaturze 170-180 stopni.
I to wszystko! Można jeść! Życzymy smacznego!