KIEŁBASA ZAPIEKANA Z WARZYWAMI W POMIDORACH
Składniki
- 4 kiełbasy swojskie Martika,
- pół dużego pora (biała część),
- 2 spore marchewki i 2 spore pietruszki,
- 1-2 łodygi selera naciowego,
- 1 kartonik przecieru pomidorowego,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
- spora szczypta cukru,
- sól i pieprz,
- opcjonalnie ulubione zioła, np. majeranek, tymianek,
- olej do smażenia.
Sposób wykonania
Zaczynamy od rozgrzania piekarnika do 180 stopni Celsjusza. Myjemy marchewkę, pietruszkę, pora i seler, a następnie kroimy je w spore kawałki. Czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim kiełbasę Martika, aż zacznie robić się rumiana. Potem przekładamy ją do żaroodpornego naczynia. Na patelni podsmażamy pokrojone wcześniej warzywa i czosnek. Doprawiamy je solą i pieprzem do smaku, a następnie podlewamy niewielką ilością wody i dusimy przez około 5 minut. Kolejnym krokiem będzie dodanie przecieru pomidorowego i dalsze duszenie wszystkiego przez 15 minut. Następnie należy dodać pozostałe przyprawy. Warzywa z sosem wlej do naczynia z kiełbasą. Wstaw do piekarnika i piecz przez około 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Na koniec możesz podać danie z ziemniakami, kluskami lub z pieczywem – jak wolisz.
Smacznego!