KIEŁBASA ZAPIEKANA Z WARZYWAMI W POMIDORACH

Grudzień to czas, gdy z chęcią sięgamy po rozgrzewające dania. Na stołach w polskich domach najczęściej goszczą zupy kremy i różnego rodzaju potrawki. My proponujemy pyszne i bardzo proste danie – kiełbasę zapiekaną z warzywami w pomidorach!

Składniki

  • 4 kiełbasy swojskie Martika,
  • pół dużego pora (biała część),
  • 2 spore marchewki i 2 spore pietruszki,
  • 1-2 łodygi selera naciowego,
  • 1 kartonik przecieru pomidorowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • spora szczypta cukru,
  • sól i pieprz,
  • opcjonalnie ulubione zioła, np. majeranek, tymianek,
  • olej do smażenia.

Sposób wykonania

Zaczynamy od rozgrzania piekarnika do 180 stopni Celsjusza. Myjemy marchewkę, pietruszkę, pora i seler, a następnie kroimy je w spore kawałki. Czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim kiełbasę Martika, aż zacznie robić się rumiana. Potem przekładamy ją do żaroodpornego naczynia. Na patelni podsmażamy pokrojone wcześniej warzywa i czosnek. Doprawiamy je solą i pieprzem do smaku, a następnie podlewamy niewielką ilością wody i dusimy przez około 5 minut. Kolejnym krokiem będzie dodanie przecieru pomidorowego i dalsze duszenie wszystkiego przez 15 minut. Następnie należy dodać pozostałe przyprawy. Warzywa z sosem wlej do naczynia z kiełbasą. Wstaw do piekarnika i piecz przez około 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Na koniec możesz podać danie z ziemniakami, kluskami lub z pieczywem – jak wolisz.

Smacznego!