JABŁKA FASZEROWANE PASZTETOWĄ MARTIKA

„Kiedy wrzesień, to już jesień, wtedy jabłek pełna kieszeń.”

28 września obchodzimy międzynarodowy dzień jabłka, dlatego przychodzimy do Państwa z bardzo prostym przepisem na jabłka faszerowane Pasztetową Martika. Proste, smaczne i genialne wygląda!

Składniki

  • 400g – Pasztetowa Martika
  • 3 x duże jabłko
  • 2 x cebula
  • 8 x suszonych śliwek
  • Natka pietruszki
  • Pieprz, sól, cynamon

Sposób wykonania

Cebulę pokroić na drobną kostkę i „zeszklić” na patelni. Dołożyć pokrojoną śliwkę i natkę pietruszki na 5min – dusić pod przykryciem. Po ostudzeniu, wymieszać z Pasztetową Martika, doprawiając przyprawami. Jabłka dokładnie umyć (nie obierać), przeciąć na pół i łyżeczką wydrapać nasiona tak, aby nie przebić skórki (zostawić ok 1,5 miąższu). Przed nałożeniem farszu, jabłka posypać cynamonem. Farsz nałożyć do środka przepołowionych jabłek. Ułożyć najlepiej w głębszym pojemniku żaroodpornym.
Piec przez 10-15min. w temp. 180 stopni.

Smacznego!