
ŻUREK NA ZAKWASIE
Składniki
- 1¼ litra wywaru z żeberek z Martiki
- 200 g boczku wędzonego z Martiki
- 2-3 suszone grzyby, namoczone w gorącej wodzie i pokrojone w paski
- 2-3 ziemniaki, obrane, pokrojone w kostkę
- 1 szklanka zakwasu na żurek
- 1 ząbek czosnku, roztarty z odrobiną soli
- ½ szklanki śmietanki
- 1 łyżka chrzanu
- sól, do smaku
- 2 kawałki kiełbasy wiejskiej pana Feliksa
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 2 łyżki świeżego lubczyku
Sposób wykonania
Wędzony boczek w kawałku wkładamy do wywaru i gotujemy na niedużym ogniu przez 20-30 minut. Boczek na wzbogacić wywar i nadać mu posmak wędzonki. Boczek pozostawiamy w wywarze do wystygnięcia, następnie kroimy w plastry
Do wywaru dodajemy teraz pokrojone w kostkę ziemniaki i namoczone grzyby. Gdy warzywa będą miękkie dolewamy zakwas, doprawiamy chrzanem, lubczykiem, i roztartym z solą czosnkiem, mieszamy ze śmietanką doprawiamy do smaku solą. Dodajemy pokrojony wędzony boczek oraz kiełbasę wiejską. Podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem.