Składniki na 2 porcje
- 1 polędwiczka wieprzowa
- 6 kromek z bagietki wieloziarnistej
- 1 główka sałaty rzymskiej
- 2 małe czerwone cebulki
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 2 ząbki czosnku
- 3 + 2 łyżki oleju rzepakowego
Sos
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 1 mała łyżeczka miodu
- 1 szczypta soli i pieprzu
Sposób wykonania
Polędwiczkę kroimy w plasterki, lekko rozgniatamy je dłonią, posypujemy solą i świeżo mielonym pieprzem. Smażymy z obu stron na 3 łyżkach oleju do zrumienienia.
Czosnek miksujemy blenderem z 2 łyżkami oliwy na pastę lub ścieramy czosnek na najdrobniejszych oczkach tarki (tak jak robiła to nasza Babcia). Pastą czosnkową smarujemy pieczywo i podsmażamy je na patelni z obu stron do czasu, aż wierzch będzie chrupiący, ale środek wciąż miękki).
Na sałacie układamy grzanki i polędwiczkę, dodajemy pomidorki i talarki cebuli. Całość polewamy przygotowanym wcześniej sosem.