Leczo pełne smaku i aromatu
Z pewnością należy dodać do niego najwyższej jakości kiełbasę i baleron.
Polecamy nasze swojskie, tradycyjne produkty, a prosty przepis przedstawiamy poniżej!
Oto składniki, których należy użyć:
- 2 pęta swojskiej kiełbasy Martika,
- 300g baleronu lub szynki wędzonej Martika,
- 1 czerwona papryka,
- 0,5 żółtej dużej cukinii,
- kilkanaście małych pomidorów,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 100g koncentratu pomidorowego,
- sól, pieprz,
- 1 łyżka słodkiej papryki w proszku.
Sposób wykonania
Pomidory należy pociąć w kostkę i zalać wrzątkiem, a następnie odczekać 3 minuty i obrać ze skórki. Następnie pomidory, kiełbasę i baleron Martika pokrój w kostkę. To samo zrób z cebulą, oczyszczoną z pestek papryką i cukinią bez skóry. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Smaż razem cebulę i kiełbasę aż do zarumienienia. Następnie przełóż je do garnka, a na patelni przesmaż paprykę i cukinię. Po usmażeniu dołóż je do kiełbasy do garnka, dodaj pomidory i 2 szklanki wody. Wsyp paprykę w proszku, dodaj koncentrat i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dopraw według uznania solą i pieprzem. Pamiętaj, że leczo najlepiej dusić na niedużym ogniu ok. 30 minut. Następnie możesz je podać samodzielnie, z ryżem lub makaronem.
Smacznego!