/

SAŁATKA Z POLĘDWICZKĄ

To przepis na lekki posiłek.
Składniki na 2 porcje
  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 6 kromek z bagietki wieloziarnistej
  • 1 główka sałaty rzymskiej
  • 2 małe czerwone cebulki
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 + 2 łyżki oleju rzepakowego
Sos
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1 mała łyżeczka miodu
  • 1 szczypta soli i pieprzu
Sposób wykonania

Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą i dokładnie mieszamy.

Polędwiczkę kroimy w plasterki, lekko rozgniatamy je dłonią, posypujemy solą i świeżo mielonym pieprzem. Smażymy z obu stron na 3 łyżkach oleju do zrumienienia.

Czosnek miksujemy blenderem z 2 łyżkami oliwy na pastę lub ścieramy czosnek na najdrobniejszych oczkach tarki (tak jak robiła to nasza Babcia). Pastą czosnkową smarujemy pieczywo i podsmażamy je na patelni z obu stron do czasu, aż wierzch będzie chrupiący, ale środek wciąż miękki).

Na sałacie układamy grzanki i polędwiczkę, dodajemy pomidorki i talarki cebuli. Całość polewamy przygotowanym wcześniej sosem.