/

ŻUREK NA ZAKWASIE

Kremowy żurek na zakwasie z boczkiem wędzonym z Martiki , kiełbasą wiejską pana Feliksa i lubczykiem z własnego ogródka to potrawa, która w każde Święta Wielkanocne gości na naszym stole.
Składniki
 
  • 1¼ litra wywaru z żeberek z Martiki
  • 200 g boczku wędzonego z Martiki
  • 2-3 suszone grzyby, namoczone w gorącej wodzie i pokrojone w paski
  • 2-3 ziemniaki, obrane, pokrojone w kostkę
  • 1 szklanka zakwasu na żurek
  • 1 ząbek czosnku, roztarty z odrobiną soli
  • ½ szklanki śmietanki
  • 1 łyżka chrzanu
  •  sól, do smaku
  • 2 kawałki kiełbasy wiejskiej pana Feliksa
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 2 łyżki świeżego lubczyku
Sposób wykonania
 

Wędzony boczek w kawałku wkładamy do wywaru i gotujemy na niedużym ogniu przez 20-30 minut. Boczek na wzbogacić wywar i nadać mu posmak wędzonki. Boczek pozostawiamy w wywarze do wystygnięcia, następnie kroimy w plastry

Do wywaru dodajemy teraz pokrojone w kostkę ziemniaki i namoczone grzyby. Gdy warzywa będą miękkie dolewamy zakwas, doprawiamy chrzanem, lubczykiem, i roztartym z solą czosnkiem, mieszamy ze śmietanką doprawiamy do smaku solą. Dodajemy pokrojony wędzony boczek oraz kiełbasę wiejską. Podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem.