/

JAJECZNICA NA BOCZKU

Nie ma nic lepszego na śniadanie niż pyszna tradycyjna jajecznica. W naszej rodzinie zawsze przygotowywana ze złocistym boczkiem. To energia na cały poranek.
Składniki
  • 5 wiejskich jajek
  • 1 cebula
  • kilka plastrów boczku wędzonego z Martiki
  • łyżka masła
  • sól, pieprz

 

Sposób wykonania

Cebulę obrać a następnie posiekać.
Wrzucić ją na patelnię z rozgrzanym masłem, lekko przesmażyć po czym dodać plastry boczku wędzonego z Martiki. Całość przesmażyć.

Następnie do miseczki wbić jajka. Roztrzepać je widelcem na jajeczną masę. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i wylać na patelnię z boczkiem.
Mieszając smażyć na średnim ogniu do ścięcia jaj.

Przed podaniem posypać jeszcze posiekanym szczypiorkiem lub ozdobić pomidorem koktajlowym wcześniej lekko podsmażonym.

Najlepiej smakuje z ciepłymi tostami.