/

BIGOS MARTIKI

Ulubiona potrawa i specjalność naszej córki Marty. Tajemnica jego wyjątkowego smaku tkwi w proporcjach: im więcej różnego rodzaju mięs i wędlin z Martiki, tym smaczniej!
Składniki
  • 1,5 kg kiszonej kapusty
  • 0,5 kg karkówki z Martiki
  • 0,5 kg wołowiny
  • 0,5 kg szynki z Martiki
  • 30 d kg kiełbasy wiejskiej z Martiki
  • 30 dkg wędzonych żeberek z Martiki
  • 12 suszonych prawdziwków
  • 10 suszonych śliwek
  • 5 ziaren pieprzu i 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 5 rozgniecionych owoców jałowca
  • 2 cebule
  • łyżka miodu ( lub cukru)
  • kieliszek czerwonego wytrawnego wina
  • sól , pieprz
  • smalec
Sposób wykonania

Kiszoną kapustę posiekać niezbyt drobno, zalać niewielką ilością wody, dodać ziele angielskie., liść laurowy, pieprz i owoce jałowca. Gotować na małym ogniu ok 1,5 godziny .

Grzyby gotować w małej ilości wody ok 20 minut. Pokroić w paski, wywar wlać do kapusty.

Karkówkę pokroić w kawałki i podsmażyć na smalcu na złoty kolor. Cebulę drobno posiekać , przysmażyć na smalcu. Kiełbasę pokrojoną w talarki i pokrojoną szynkę podsmażyć delikatnie na patelni. Wrzucić podsmażone mięso, kiełbasę z szynką , grzyby i cebulę do garnka z kapustą i dalej gotować na małym ogniu ok godziny (mięso powinno być miękkie)

Pod koniec gotowania dodać do bigosu pokrojone suszone śliwki, miód i wino. Doprawić solą i pieprzem.

Bigos ma już taki urok, że tym smaczniejszy , im więcej razy podgrzewany.